Bevallen in het ziekenhuis met de vroedvrouw in je nabijheid

Bevallen bij een gynaecoloog of vroedvrouw, in het ziekenhuis of thuis… moeilijke keuzes op het 1e gezicht voor jonge moeders die zwanger zijn van hun 1e kindje.

Wat is mijn mening?

Na jarenlange ervaring op de verloskamer vind ik het nog steeds heel fijn om met een gynaecoloog samen de bevalling te kunnen leiden. Soms doet de vroedvrouw de bevalling in de aanwezigheid van de gynaecoloog en bij pure fysiologie. Bij pathologie neemt de gynaecoloog het over.

Het grootste deel van de arbeid is de vroedvrouw in de nabijheid in de veilige setting van het ziekenhuis. Enkel op heel drukke momenten moet de tijd van de vroedvrouw verdeeld worden over meerdere vrouwen in arbeid. En daar wringt het schoentje soms wel een beetje.

Jonge moeders hebben behoefte aan een 1 op 1 begeleiding. Tengevolge daarvan kiezen mama’s soms voor een persoonlijke zelfstandige vroedvrouw die dan meekomt naar de verloskamer in het ziekenhuis. Dan is het zeer belangrijke dat er zeer goede afspraken gemaakt worden tussen de vroedvrouwen. Want de verantwoordelijkheid ligt hier meestal bij de ziekenhuisvroedvrouw.

Betreft de keuze voor een thuisbevalling met een vroedvrouw ben ik zeer gereserveerd. Heel duidelijke criteria dienen gehanteerd te worden. Maar zelf zou ik er nooit voor kiezen.