Bevallen in het ziekenhuis met de vroedvrouw in je nabijheid

Bevallen bij een gynaecoloog of vroedvrouw, in het ziekenhuis of thuis… moeilijke keuzes op het 1e gezicht voor jonge moeders die zwanger zijn van hun 1e kindje.

Wat is mijn mening?

Na jarenlange ervaring op de verloskamer vind ik het nog steeds heel fijn om met een gynaecoloog samen de bevalling te kunnen leiden. Soms doet de vroedvrouw de bevalling in de aanwezigheid van de gynaecoloog en bij pure fysiologie. Bij pathologie neemt de gynaecoloog het over.

Het grootste deel van de arbeid is de vroedvrouw in de nabijheid in de veilige setting van het ziekenhuis. Enkel op heel drukke momenten moet de tijd van de vroedvrouw verdeeld worden over meerdere vrouwen in arbeid. En daar wringt het schoentje soms wel een beetje.

Jonge moeders hebben behoefte aan een 1 op 1 begeleiding. Tengevolge daarvan kiezen mama’s soms voor een persoonlijke zelfstandige vroedvrouw die dan meekomt naar de verloskamer in het ziekenhuis. Dan is het zeer belangrijke dat er zeer goede afspraken gemaakt worden tussen de vroedvrouwen. Want de verantwoordelijkheid ligt hier meestal bij de ziekenhuisvroedvrouw.

Betreft de keuze voor een thuisbevalling met een vroedvrouw ben ik zeer gereserveerd. Heel duidelijke criteria dienen gehanteerd te worden. Maar zelf zou ik er nooit voor kiezen.

"Mijn baby lacht, nu ik nog"

Heel boeiend boek geschreven door Lieve Van Weddingen, een therapeut, coach uit Keerbergen.

Tal van redenen waarom jonge moeders niet altijd het 'waow' gevoel ervaren na de geboorte van hun kind. Het is heel belangrijk van het te durven onder ogen zien en erover te praten met je vroedvrouw. Lieve beschrijft tal van redenen waarom je je niet zo goed voelt na je bevalling. Het is niet altijd een 'postpartum depressie'. Een traumatische bevalling kan je heel erg lang achtervolgen. Het hoog verwachtingspatroon, de druk op jonge ouders, het herbeleven van zaken uit je jeugd, ...kunnen een rol spelen en zijn allemaal zaken die je gemoed beïnvloeden. 

Binnenkort zullen er ook vroedvrouwen bijgeschoold worden tot postpartum coach, om nog meer oog te hebben voor de psychologie na een bevalling. Heel interessant want de vroedvrouw is toch een belangrijke persoon die de 1e signalen van problemen kan opvangen.

"Mijn baby lacht, nu ik nog" Lieve Van Weddingen.

 

9789022329122.img.jpeg

Voor of tegen epidurale tijdens de arbeid en bevalling?

Na jaren op een verloskamer in onze Westerse maatschappij merk ik toch een aanzienlijke toename van het aantal epidurale verdovingen tijdens de bevallingen. 

Ik zal hier geen betoog houden omtrent voor of tegen, het is de keuze van de vrouw en haar draagkracht die de beslissing zal beïnvloeden. 

Wat ik wel observeer is dat vrouwen hun instinct beetje verloren zijn en heel onzeker zijn omtrent hun pijnbeleving. Ze weten niet goed hoe ze de pijn kunnen opvangen en panikeren. 

Pijn is heel normaal bij bevallingen, het is een toestand waartegen je je niet kan verzetten maar die je  moet ondergaan. Gecontroleerde ademhaling en mentale afsluiting helpen, je komt in je cocoon waar hormonen je helpen om de pijn te verdragen. Je verlegt je grenzen. Stilte, duisternis, je favoriete muziek, geuren, massage, nabijheid van vertrouwenspersonen, bad, douche,...helpen je door deze fase.

Je lichaam zal je ook aanwijzen wat je moet doen. Door ernaar te luisteren kom je door deze fase. De nabijheid van een deskundig persoon is belangrijk en geeft je rust en vertrouwen. 

Dikwijls hoor ik de opmerking omtrent de onzin van pijn bij bevallingen. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat de bevallingen op natuurlijke wijze heel mooi en verlossend kunnen zijn!  Het oxytocine hormoon zorgt hierbij voor een heel sterke ontlading en sterk  bindingsgevoel na de bevalling. Ik blijf geloven dat de natuur niet iets zinloos voorzien heeft.  Toch zal ik vrouwen die kiezen voor een epidurale steeds respecteren in hun keuze en visie ! 

Borstvoeding geven in het openbaar

week van de borstvoeding van 1 tot 7 oktober 2016:

Nog steeds merk ik onder de jonge borstvoedinggevende mama's nog schroom om hun baby te voeden in het openbaar. Het is een drempel die bij velen nog overschreden moet worden. Eten geven aan je kind, niet meer of minder zou meer en meer moeten kunnen gebeuren op gelijk welke plaats in onze maatschappij. 

Met deze roep ik op  aan alle borstvoedinggevende moeders om deze week van de borstvoeding daar extra aandacht aan te geven. 

Ik steun jullie 300% en met mij mee veel van mijn collega's!! wees fier dat je je kind zelf voedt op de meest natuurlijke manier en laat dat zien aan onze maatschappij!

 

 

Met Artsen Zonder Vakantie naar Rwanda

In opdracht van Artsen Zonder Vakantie trok ik in 2012 en 2013 voor een aantal weken naar Kigali in Rwanda om er te werken op een verloskamer. Het werken in zeer moeilijke omstandigheden leerde me relativeren en zoeken naar oplossingen met de voorhanden middelen.

Nog meer dan voordien besefte ik dat elke vrouw of man een basisinstinct heeft in het ouderschap. Ik refereer er regelmatig naar in mijn werk en probeer er samen op te bouwen en vertrouwen te geven in het eigen kunnen van jonge ouders.

Bijpraten met Rwandese vroedvrouwen

Bijpraten met Rwandese vroedvrouwen

Bijstaan van moeder en kind

Bijstaan van moeder en kind

Team in Kigali na succesvolle bevalling

Team in Kigali na succesvolle bevalling